• Jaarverslag 2016-2017

  BestuurHet afgelopen seizoen bestond het bestuur uit:

  Andries Hoving                        Voorzitter

  Agnes Gerrits                           Penningmeester

  Miranda Drenth                         Secretaris

  Annie Elting                             Lid (technische zaken)

  Miranda Voorintholt                  Lid (sponsorzaken, back up website)

  Alida van der Veen                   Lid (activiteiten)

  Yvonne Reinders                      Lid (wedstrijdsecretariaat)

  Henk Welling                            Lid (technische en sponsorzaken)

  Lise ten Hove                           Lid (algemene zaken)

  Afgelopen jaar zijn er geen wisselingen in het bestuur geweest en zijn we op dezelfde voet doorgegaan. Wij hebben de meeste zaken achter de schermen prima kunnen oplossen, maar helaas laten wij ook wel eens steken vallen. De C-jeugd bleek door blessures toch te krap in de spelers te komen en daarom hebben we een team terug moeten trekken. Qua communicatie hadden we dit beter kunnen en moeten aanpakken en in een gesprek met de teamleden, de coaches en een deel van het bestuur hebben we hier uitgebreid over gesproken. Feit blijft dat wij zit ook allemaal als vrijwilliger doen en met de beste bedoelingen, maar zoals overal worden er bij ons ook fouten gemaakt. Wel hopen wij dat iedereen dan meteen aan de bel trekt zodat wij zaken kunnen verbeteren en de kou meteen uit de lucht kan worden genomen.

  Helaas werden wij aan het eind van het seizoen geconfronteerd met een groot aantal onverwachte opzeggingen waardoor de teamindeling weer op de kop moest en dit voor een aantal leden dusdanige gevolgen had dat zij besloten te stoppen. Er is meerdere malen door de technische commissie en de trainer gesproken met de desbetreffende leden en helaas is hier niks uit naar voren gekomen. Dan kunnen wij het eventuele probleem ook niet bespreken en verbeteren en dat vinden wij erg jammer. Gelukkig hebben we voor de meeste meiden een goede oplossing kunnen vinden en inmiddels is iedereen weer volop in training en zijn de wedstrijden alweer begonnen.

  Afgelopen jaar bestond onze vereniging 70 jaar en ter ere daarvan hebben wij op 9 april een groot feest gevierd. Insteek hierbij was dat we dit graag voor alle leden van onze vereniging samen wilden organiseren en dus niet de jeugd en volwassen apart. Daarom is besloten om dit op zondagmiddag te doen en de zaal om te bouwen tot kinderspeelparadijs zodat de ouders onder het genot van een hapje en een drankje zich in de kantine konden vermaken. Het was echter zulk mooi weer dat iedereen bijna de hele middag buiten heeft vertoefd. Vandaar dat het casino zich ook naar buiten heeft verplaatst en de overige activiteiten waren niet eens nodig aangezien iedereen zich prima vermaakte. De kinderen konden heerlijk rennen en springen op de springkussens en uiteraard werd er met ballen gespeeld. De makkelijk zittende kleding was dus geen overbodige luxe en menig een kwam dan ook met een bezweet hoofd buiten om drinken vragen. Halverwege hadden we nog een oorkonde voor ons 100e lid en die werd uitgereikt door Agnes Gerrits en Rolf Luinge die een leuke zelf bedachte sketch hebben opgevoerd. Aan het eind van de middag werd er door iedereen genoten van de barbecue en tegen koffietijd zat het feest erop en kon iedereen moe maar voldaan naar huis.

  ZaalcompetitieAan het eind van het seizoen kreeg de technische commissie het dus wederom druk omdat de hele teamindeling op de schop moest, maar dit is nog voor de zomervakantie opgelost zodat iedereen wist waar hij aan toe was. Hierbij blijft de insteek om iedereen zo goed mogelijk op niveau in te delen, maar ook om iedereen zoveel mogelijk aan spelen toe te laten komen.

  De jongste teams spelen nu een paar jaar volgens de nieuwe regels en hierbij heeft het NHV ook besloten om geen standen bij te houden. Zij zijn van mening dat het handbalplezier en de ontwikkeling voorop moet staan ongeacht of er gewonnen of verloren wordt, dit komt later nog genoeg aan de orde.

  Zoals al vele jaren hadden we nu ook 2 damesteams op de zondag. Daarnaast zijn we gestart met 9 jeugdteams die ook hun krachten gingen meten met de rest van de regio, helaas hebben we al vlot in het seizoen moeten besluiten om de C2 terug te trekken en werden het 8 jeugdteams. Voor de jongste teams wordt bij de bond niet officieel een stand bij gehouden, maar alle teams hebben flink strijd geleverd! De F1 en F2 zaten bij elkaar in de competitie en de F3 speelde in een andere klasse. De F1 heeft het van alle teams het beste gedaan en zij hebben zelf de stand bijgehouden en zijn bovenaan geëindigd, dit is natuurlijk ook uitgebreid gevierd! De H-jeugd speelt in toernooi vorm ongeveer 1x in de maand zodat ze kunnen wennen aan het spelen van wedstrijden maar nog niet elk weekend hoeven, zij hebben lekker gespeeld en ze leerden de regels ook steeds beter. De C1 lag al goed op koers en ondanks de samenvoeging van de teams hebben ze deze lijn doorgetrokken en zijn ze kampioen geworden, erg knap gedaan! De dames in de B jeugd hebben mooie wedstrijden laten zien, maar af en toe was het nog erg wisselvallig, dit heeft soms ook met de leeftijd te maken, maar over het algemeen was er progressie te zien.

  Dames 1 kon vorig seizoen de strijd om de 1e plaats niet lang genoeg volhouden. Dit seizoen lieten ze er vanaf de eerste wedstrijd geen twijfel over bestaan wat het doel was. De overwinningen bleven maar komen en de voorsprong op de rest groeide. Dit totdat het besef echt kwam dat ze ver voor het eind van de competitie al kampioen konden worden, toen sloegen de zenuwen toe en werden er onherkenbare wedstrijden gespeeld. Gelukkig hadden ze dit net op tijd weer onder controle en was het kampioenschap 1 wedstrijd voor het eind een feit. Dames 2 speelde weer de wedstrijden in de 2e klasse en verzamelden nog niet veel meer punten, maar er werd veel meer gescoord en ook waren er veel wedstrijden waarin ze niet veel onderdeden voor de tegenstander. Hierdoor ging het plezier met sprongen vooruit en dat vertaald zich ook weer in het veld. Positief is ook dat er weer aanwas is van oud handballers en nieuwe leden waardoor het team zichzelf kan bedruipen en er ook wat verjonging heeft plaatsgevonden.

  De resultaten van het seizoen 2016-2017 zijn:

  Seniorendames 1                       1e klasse                      1e plaats

  dames 2                       2e klasse                      10e plaats

  Jeugd

  Dames B                      6e plaats

  Dames C                      1e plaats

  Dames C2                    vervallen

  Dames D                     8e plaats

  Dames E                      1e plaats

  Dames F1                   

  Dames F2                   

  Dames F3

  Dames H                                 

  Trainers en coachesDames 1 Paul Schuiling was ook dit seizoen als trainer/coach aan de groep verbonden met daarnaast natuurlijk Ina Slot al begeleidster. Het voordeel was dat de dames al gewend waren aan de werkwijze van Paul en dit werd in de zomer en de voorbereiding dan ook doorgetrokken. Er werd flink aan de conditie en aan de kracht gewerkt en dat betaalde zich dit seizoen uit. Met name aan het eind van de wedstrijden bleek Borger vaak fitter dan de tegenstander. Ook nu waren er weer een aantal blessures maar dit kon goed opgepakt worden door de rest van het team en de geblesseerden konden gelukkig snel weer aansluiten. De dames begonnen goed aan het seizoen en mede door de ervaring van het vorige seizoen begon al snel het geloof te ontstaan dat er echt iets te halen viel. Ook na de wedstrijden die makkelijk werden gewonnen werd er schep en goed getraind zonder verslapping. Eind januari kwam de klad er even in omdat de dames toch wat zenuwachtig begonnen te worden, hierdoor werd onnodig puntverlies geleden, maar gelukkig pakten ze het op tijd weer op. Eind maart werden de dames dan ook kampioen en promoveren ze naar de hoofdklasse.

  Dames 2 trainde op donderdag op hetzelfde tijdstip als dames 1. Een vaste trainer was niet voorhanden maar Marjan Ottens heeft een aantal trainingen voor haar rekening genomen en de rest werd opgelost door geblesseerde speelsters of de speelsters zelf. Niet ideaal, maar er kon in elk geval getraind worden. Hillie had besloten te stoppen na een leven als keepster onder de lat te hebben gestaan, maar gelukkig bleef ze wel bij het team betrokken als coach op de bank en ook op trainingen is ze nog regelmatig aanwezig. Ook waren er een aantal dames aangesloten die het gewoon leuk leek of eerder in de jeugd wel gespeeld hebben.

  De B-jeugd heeft dit jaar voor het eerst een officiële jeugdtrainer voor de groep in de vorm van Camiel  Lansink en de coaches waren Frea Hofmeijer en Brenda Wagenaar. Zoals het meiden op deze leeftijd betaamd is het spel wisselend, mooie wedstrijden worden afgewisseld met wedstrijden waaruit je opmaakt dat ze nog maar net handballen. Af en toe moest er ook geleend worden van de c-jeugd maar dit is goed opgelost. Een aantal dames hebben af en toe ook met dames 1 mee gedaan en over het hele seizoen bekeken zat er een goede stijgende lijn in die ze hopelijk doortrekken naar de A’s volgend seizoen.

  De C-jeugd bestond dus in eerste instantie uit 2 teams maar na een paar wedstrijden bleef alleen de C1 over. Zij werden ook getraind door Camiel en de coach was Ingrid Oving. De C2 werd de eerste wedstrijden gecoacht door Annie Elting. De C1 lag al goed op koers en samen met de meiden van de C2 hebben ze deze lijn doorgetrokken wat erg knap is. Dit resulteerde in vele overwinningen en het uiteindelijke kampioenschap. Dit is uiteraard even goed gevierd door het team!!!

  De D-jeugd trainde dus samen met de C-jeugd op zowel de maandag als donderdag. De trainer was Karin Santing en Agnes Gerrits is als coach meegegaan vanuit de E-jeugd. Deze dames zijn allemaal wel fanatiek maar het bleek toch wel dat ze weer even moesten wennen aan een stap hogerop. Ondanks dit hebben ze weer mooie dingen laten zien en een goed seizoen gedraaid.

  De E-jeugd werd getraind door Karin Santing en gecoacht door Linda Oudegeest. Voor het eerst op een froot veld is nog even wennen voor een aantal dames, maar dit hebben ze goed opgepakt. Zowel verloren als gewonnen, maar een goede ontwikkeling laten zien waarbij een enkeling na het seizoen al een stapje hogerop aan kon.

  De F1 werd gecoacht doorMiranda Gerrits en Patricia van der Valle was coach. De meiden hadden al ervaring want ze zijn al jong in de h-jeugd begonnen en dat was wel te zien. Ze hadden het spelletje al aardig onder de knie en hebben dan ook bijna alle wedstrijden gewonnen. Ondanks dat de stand niet officieel ddor het NHV wordt bijgehouden hebben de dames toch een kampioensfeestje gehouden, dit was een groot succes!

  De F2 werd getraind en gecoacht door Patricia van der Valle en deze meiden zaten bij de F1 in de poule. Zij hebben zich hartstikke goed staande gehouden en zowel wedstrijden gewonnen als verloren.

  De F3 werd door onze jeugdleden Liza Hofmeijer en Meike Luinge getraind en hier waren verschillende coaches acties en het is fijn te merken dat er een beroep op de ouders gedaan kan worden en die bereid zijn dit op zich te nemen zodat de meiden allemaal lekker kunnen handballen.

  De H-jeugd werd ook getraind door Liza Hofmeijer en Meike Luinge en Leyla Deuten was de coach van het clubje. De meiden spelen ongeveer 1x per maand in toernooi vorm en dat vinden ze erg leuk. Al zijn ze soms meer aan het spelen dan dat ze met handbal bezig zijn, maar ze zijn dan ook nog erg jong en hebben er veel plezier in.

  ActiesElk jaar hebben wij een aantal acties die erg belangrijk zijn voor de vereniging. Hieronder benoemen we de grootste even apart, maar daarnaast wordt er door de activiteitencommissie nog veel meer geregeld zoals o.a.: kerstmarkt, sinterklaas feest, kampweekend enz.

  Oliebollen

  De jaarlijkse oliebollenactie vond ook weer plaats. Voor het vierde jaar hoefden wij niet zelf te bakken en dit werd weer verzorgd door Richard Martens van bakker Joost uit Odoorn. We stonden weer met de kraam bij Jan en Anita van De Weme en deze hadden we leuk aangekleed om extra mensen te trekken. Ook dit jaar werd er op oudejaarsdag door de jeugd zoals altijd huis aan huis goed verkocht, dit wederom met de start vanaf de ijsbaan. Door de vele jonge jeugd ging dit lekker vlot en moesten er regelmatig oliebollen over en weer gebracht worden om aan alle vraag te kunnen voldoen.

  Oud papier

  Het eerste volledige seizoen met Virol. Het loopt redelijk soepel en daar waar en een kink in de kabel komt kunnen we dat redelijk snel oplossen met ons vaste aanspreekpunt. Ook dit jaar was de inzet van onze vrijwilligers weer goed. Dit zijn met name de ouders van onze jeugdleden, bestuursleden en daarnaast de spelende leden van HV Borger die 18 of ouder zijn (dit i.v.m. de verzekering). Dit jaar zijn we overgegaan om 1x in de 5 weken oud papier op te halen en de routes zijn opnieuw ingedeeld. Nadat het in het begon weer even zoeken was, loopt dat nu redelijk soepel.

  De container op het terrein van Wedeka wordt ook goed bezocht, dit terrein is door de week geopend van 7.30 tot 16.00 uur. Iedereen bedankt voor de inzet hiervoor want dit levert de vereniging een behoorlijk bedrag op en zo wordt de contributie redelijk gehouden. Door de uitbreiding van onze jeugdleden is het weer gelukt om het schema rond te krijgen zonder dat mensen al te vaak moeten lopen.

  SponsoringWe hebben een redelijk vaste kern aan sponsoren en daar zijn we erg blij mee. Dit loopt mooi soepel en alle teams lopen er dan ook mooi bij met shirts en broekjes van de vereniging. Daarnaast hebben dames 1 en 2 ook sporttassen en trainingspakken die gesponsord worden zodat het helemaal een mooi plaatje vormt. Dit wordt zeer gewaardeerd en namens de hele vereniging dank daarvoor!

  VrijwilligersZoals elk jaar zijn ook dit seizoen weer vele vrijwilligers actief geweest binnen onze vereniging. Ieder in zijn eigen tijd en op zijn eigen manier. De ouders voor het wassen, vervoer en oud papier halen en soms zelfs een keer ordedienst doen. Daarnaast natuurlijk de mensen in de commissie die zorgen voor trainers, zaalhuur, activiteiten en vele andere zaken. En een stille vrijwilligster willen we even apart noemen want dat is Rianne Kinds die onze website bij houdt en actueel houdt, voor degene die haar niet kennen, ze speelt in dames 1 en is om de week te bewonderen in de sporthal. Kortom iedereen weer heel erg bedankt voor de inzet!!!!